Optometrische Visuele Training (OVT) is een behandelingsmethode die ten doel heeft om de visuele vaardigheden van personen te ontwikkelen en of te verbeteren. Visuele vaardigheden zijn alle functies die nodig zijn om goed te kunnen kijken. Zie het als een soort fysiotherapie voor het kijksysteem. We leren het brein om de juiste signalen te geven aan de ogen om deze als team te gebruiken. We noemen dit controle over de visuele motor.

Wat zijn visuele vaardigheden?

Oog volgbewegingen

Het vermogen van de ogen om bewegende beelden gelijkmatig en accuraat te volgen.

Fixeren

Het vermogen van de ogen om snel, gelijkmatig en accuraat op verschillende afstanden te richten.

Accommodatie

Het vermogen van de ogen om allebei de ooglenzen op het hetzelfde punt scherp te stellen.

Gezichtsscherpte

Het vermogen van de ogen helder te kunnen waarnemen.

Binoculair zien

Binoculair zien is oogsamenwerking. Het vermogen van de ogen om gelijktijdig en gelijkmatig op is hetzelfde object te fixeren en scherp te stellen.

Visualisatie

Het vermogen om je beelden voor te kunnen stellen.

Visueel geheugen

Het vermogen om beelden op te slaan en weer terug te roepen.

Diepte zien

Het vermogen om afstanden en objecten in een drie dimensionale ruimte te beoordelen.

Perifeer zien

Het vermogen om waar te nemen en wat er om je heen gebeurt zonder dat je er naar kijkt.

Al deze vaardigheden zijn via het brein met elkaar verbonden en horen met elkaar in balans te zijn. Als dat niet zo is kan dat vele oorzaken hebben. Het kan zijn dat het niet goed is ontwikkeld of aangelegd of het is om een of andere reden uit balans geraakt.
Met OVT werken we aan deze vaardigheden en aan de balans in het visuele systeem.
In het Oogbalans Optometrisch onderzoek bepalen we hoe het systeem functioneert en stellen we aan de hand van deze metingen het trainingsprogramma samen. Het is erg belangrijk om het start niveau vast te stellen zodat we weten op welk niveau u kunt starten met de training.
OVT is eigenlijk geen oogtraining, maar een training waarin we het brein stimuleren om de oogspieren en aanverwante reflexen beter aan te sturen.

Bij OVT bent u om de twee weken bij ons op de praktijk om oefeningen te doen, uitleg over de thuisoefeningen en evalueren we het trainingsproces. De thuisoefeningen kosten u ongeveer 15 minuten per dag. Het aantal trainingen wordt bepaald aan de hand van het onderzoek en ligt tussen de 5 en 15 praktijkbezoeken waarin 10 x de meest voorkomende is. Het OVT-programma bestaat uit een variatie van 4 verschillende oefeningen waarin, oogbewegingen, ogen richten, ogen scherpstellen en oog-lichaam coördinatie worden getraind. OVT kan zeer effectief zijn in het verminderen van de klachten en verbeteren van de kijkreflexen. Trainen is wel zorgvuldig en gedisciplineerd werken om een goed resultaat te halen en is daarom niet altijd even eenvoudig. Vanzelfsprekend dient u tijdens de training de veranderingen op te merken en moeten wij deze in onze controlemetingen terug kunnen zien.

Benieuwd of wij u kunnen helpen?  Doe de test en ontdek of wij iets voor u kunnen betekenen.

Nena (8 jaar) kan zich veel beter concentreren op school, leest als een trein en is over het algemeen veel rustiger. Ik ben blij dat we de stap hebben genomen om te beginnen aan de visuele training, het werkt echt.

Ingrid

Heeft u klachten?

Doe de test

Vul de vragenlijst in en ontdek direct of wij u kunnen helpen.