Functionele optometrie is onderzoek naar Binoculair zien (oogsamenwerking) en visueel functioneren. Internationaal wordt de term Behavioral Optometry gebruikt. Scherp zicht met gezonde ogen betekent niet automatisch fijn kunnen kijken. Als de ogen niet goed samen kijken kan dit grote gevolgen hebben en veel klachten veroorzaken.

Een optometrist heeft als belangrijkste taak om de gezondheid van de ogen te onderzoeken, de ogen te meten en hulpmiddelen aanmeten, zie www.optometrie.nl. In Nederland is de titel van optometrist wettelijk beschermd. Niet elke optometrist is een functionele optometrist. Via post hbo-cursussen in binnen en buitenland kan een optometrist zich bekwamen in functionele optometrie. Oogbalans is een functionele optometrie praktijk en onderzoekt naast de gezondheid van de ogen, de oogsamenwerking, de functie van het zien en de relatie met andere zintuigen en motorische en sensorische reflexen. Ook al heeft iemand gezonde en goedziende ogen dan wil dit nog niet zeggen dat men prettig en efficiënt kan kijken. Wij kijken hoe iemand kijkt en hoeveel moeite en energie het kost om te kijken. De natuurlijke aanleg en fitheid van het focussysteem speelt daarbij een grote rol. Dit is op het hetzelfde punt richten en scherpstellen, op alle afstanden en in alle blikrichtingen met daarbij een vanzelfsprekende samenwerking met de andere zintuigen en lichamelijke reflexen. Als er stoornissen zijn in het binoculair zien en visueel functioneren dan heeft Oogbalans verschillende technieken en of behandelingsmethoden in huis om dit te herstellen of te verbeteren.

Benieuwd of wij u kunnen helpen?  Doe de test en ontdek of wij iets voor u kunnen betekenen.

Door een kennis kwam ik toen bij Oogbalans terecht. Hier heb ik in 3 maanden tijd via een “licht therapie” en dagelijkse oogoefening mijn bril in sterkte kunnen aanpassen en kon door de oefeningen de benodigde prisma zelf corrigeren. Door de training en de nieuwe brilsterkte is het kijken rustiger geworden en mijn gezichtsscherpte vooruit gegaan.

Karen Mulder

Heeft u klachten?

Doe de test

Vul de vragenlijst in en ontdek direct of wij u kunnen helpen.